Δευτέρα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Με τον όρο "βιολογική" ή "οικολογική" ή "οργανική" γεωργία, χαρακτηρίζουμε την εναλλακτική πρόταση για μία ήπια γεωργία, φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, στην οποία το φυτό βρίσκεται σε αρμονία με τον χώρο που το περιβάλλει.
Η προσπάθεια που κάνει η βιολογική γεωργία, την κατατάσσει στην πρώτη θέση των φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων παραγωγής. Έχει κερδίσει την αναγνώριση της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας και των ειδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αγροτική Πολιτική, με αποτέλεσμα σήμερα να σχεδιάζεται στις Βρυξέλλες η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον ευρωπαϊκό χώρο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% στα προσεχή 3-5 έτη.
Η χημική γεωργία όπως λέει ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κρήτης Γιάννης Φίλης, δεν αποτελεί μακροχρόνια βιώσιμη λύση για τρεις βασικούς λόγους:
- Ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ερημοποίηση των καλλιεργησίμων εδαφών, καθώς καταστρέφει τους μικροοργανισμούς του εδάφους, οδηγώντας στην διάβρωσή του.
- Στηρίζεται στην εντατική άρδευση και
- Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καύσιμα, των οποίων τα αποθέματα εξαντλούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Η οικολογική γεωργία είναι η μόνη βιώσιμη μακροχρόνια, γιατί δεν καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον στο οποίο στηρίζεται.
Το αδιέξοδο της εντατικής χημικής γεωργίας επιτάσσει την πραγματοποίηση της τέταρτης πράσινης επανάστασης με την άμεση επέκταση της οικολογικής γεωργίας. Με τον τρόπο αυτό δεν εξασφαλίζουμε μόνο την επιβίωση αλλά και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
Το μέλλον της χώρας μας και η βιολογική γεωργία
Το μέλλον της χώρας μας είναι συνυφασμένο με την πρόοδο και εξέλιξη της βιολογικής καλλιέργειας, που θα αποτελέσει, σίγουρα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και παραγωγής τροφίμων στην χώρα μας.
Χωρίς την πρόοδο και βαθμιαία επικράτηση της βιολογικής καλλιέργειας είναι αδύνατον να προχωρήσουμε ομαλά σαν κοινωνία, επειδή οι συμβατικές μέθοδοι της γεωργίας μολύνουν υπέρμετρα το περιβάλλον και στη συνέχεια δηλητηριάζουν τον άνθρωπο και ειδικώς τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους.
Πως να ξεχωρίζουμε τα γνήσια από τα ψεύτικα
Όλα τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να φέρουν στην ετικέτα τους το σήμα πιστοποίησης, το όνομα παραγωγού, τον μεταποιητή αν υπάρχει, τον τόπο παραγωγής, αλλά και κάθε άλλο στοιχείο ταυτότητας του προϊόντος. Είναι όλα συσκευασμένα, εκτός από εκείνα που πωλούνται μέσα στα κτήματα που παράγονται.
Τα οπωροκηπευτικά χρειάζονται μια ιδιαίτερη φροντίδα και πρέπει να είναι στην εποχή τους.
Τα πραγματικά βιολογικά προϊόντα είναι διαθέσιμα μόνον στην περίοδο της εποχής τους, είναι κάπως ακριβότερα από τα συμβατικά ή έστω στο ίδιο επίπεδο και σε καμμία περίπτωση φθηνότερα. Εξωτερικά μπορεί να μην έχουν πολύ όμορφη εμφάνιση, αλλά έχουν σίγουρα μεγαλύτερη αξία και νοστιμιά.
Παρ' όλα αυτά, όσο προσεκτικοί και αν είστε, δεν μπορείτε ουσιαστικά να αυτοπροστατευθείτε. Αφηνόμαστε τελικά στην εντιμότητα και στην ευσυνειδησία του παραγωγού και του εμπόρου.
Φυτοφάρμακα
Προμηθευόμαστε από τους Δυτικοευρωπαίους, διάφορες επικίνδυνες αγροχημικές ουσίες και τους τις "επιστρέφουμε" με τα προϊόντα που τους εξάγουμε. Μόνον τον 1986 χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα 9,5 χιλιάδες τόνοι φυτοφαρμάκων όλων των κατηγοριών. Ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και άλλα χημικά δηλητήρια διακινούνται σε χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο στην χώρα μας κατακλύζοντας πέρα για πέρα την Ελληνική γη.
Στην χώρα μας, η αγορά φυτοφαρμάκων κινείται σχεδόν ανεξέλεγκτα: Η κρατική εποπτεία περιορίζεται σε μια διαδικασία ετεροχρονισμένης παρεμπόδισης της κακής χρήσης των φυτοφαρμάκων, μέσω ελέγχου των καρπών. Έτσι όμως η χρήση επαφίεται στο βαθμό συνειδητοποίησης και εμπειρίας των ιδίων των καλλιεργητών. Οι οδηγίες χρήσης των φυτοφαρμάκων παρέχονται από ανεξάρτητους γεωπόνους, οι οποίοι νομίμως μπορούν να εμπορεύονται, όπως οι φαρμακοποιοί τα διάφορα φυτοφάρμακα που πλασάρονται από μεγάλες συνήθως δυτικοευρωπαϊκές, χημικές βιομηχανίες.
Δυστυχώς με τα φυτοφάρμακα, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, πως αυτό που σήμερα χρησιμοποιείται ως σωτήριο, αύριο αποδεικνύεται επιβλαβές για τον άνθρωπο. έτσι καμμία σημερινή χρήση δεν εγγυάται για το μέλλον.
Χαρακτηριστική είναι μία λίστα φυτοφαρμάκων, στην οποία καταχωρίζονται όσα απ' αυτά έχουν απαγορευθεί σε κάποιο κράτος. Η λίστα είναι γνωστή ως "Βρώμικη Δωδεκάδα" και μέχρι το 1995 περιείχε συνολικά 689 φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνταν ευρύτατα στο παρελθόν.
Οι αγρότες γενικά, είναι ανεκπαίδευτοι στην χρήση φυτοφαρμάκων, δεν τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες, τις οποίες απερίσκεπτα παρακάμπτουν, με αποτέλεσμα τα φυτοφάρμακα να γίνονται ...φαρμάκια.
Οι ασθένειες
Το πρόβλημα της χρήσης των φυτοφαρμάκων ανάγεται πλέον σε διεθνές, καθώς συγκλίνουν οι ενδείξεις ότι μια γκάμα ασθενειών οφείλεται στην κατανάλωση των δηλητηριασμένων γεωργικών προϊόντων. Καρκίνος του μαστού, εγκεφαλικές ανωμαλίες, καρδιοπάθειες, στομαχικές διαταραχές, διανοητικές επιπλοκές, παθήσεις των ματιών και του δέρματος, νευρολογικές παθήσεις και γενετικές ανωμαλίες, είναι μερικές από τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων επί του ανθρώπινου οργανισμού.
Ήδη η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αποδίδει το θάνατο κάμποσων χιλιάδων ατόμων στην χρήση των φυτοφαρμάκων, ενώ το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Διατροφικής Πολιτικής, εκτιμά ότι για κάθε δολλάριο που ξοδεύεται στην αγορά φυτοφαρμάκου, αντιστοιχούν 5-10 δολλάρια κόστους από δηλητηριάσεις, ατυχήματα, ρύπανσης και δηλητηρίασης του περιβάλλοντος.
Η άσκοπη χρήση δηλητηρίων για την εξόντωση των εντόμων προκαλεί ως και 200.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Επιπτώσεις στην Υγεία
Τα εντομοκτόνα — όλα τα φυτοφάρμακα — όπως και ο μόλυβδος και άλλα βαρέα μέταλλα, είναι γνωστόν πως είναι νευροτοξικά. Αυτό σημαίνει ότι προξενούν ζημιά στο νευρικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον συντονισμό, στο περπάτημα, στην ομιλία και στην μάθηση.
Τα άφθονα κατάλοιπα των εντομοκτόνων στα τρόφιμα, είναι μία πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη στην χώρα μας.
Φυτοφάρμακα και θερμοκήπια
Σε μεγάλη επιδημιολογική έρευνα με θέμα την "Επίδραση των Γεωργικών Φαρμάκων στην Υγεία" από το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Β΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, το εργαστήριο Τοξικολογίας Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και τον Τομέα Διατροφής και Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και στην οποία έρευνα, έλαβαν μέρος 14 ερευνητές, βρήκαν μεταξύ άλλων ότι τα χλωριούχα φάρμακα και φυτοφάρμακα άλλων ομάδων, προκαλούν, εκτός από την επίδρασή τους στο νευρικό σύστημα, ηπατικές και νεφρικές αλλοιώσεις.
Βρέθηκε ότι οι τοξικές επιπτώσεις στον άνθρωπο από την χρησιμοποίηση των γεωργικών φαρμάκων και από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υπολείμματά τους, μπορεί να είναι σοβαρές. Εκτός από τις οξείας μορφής δηλητηριάσεις από πρόσληψη μεγάλων δόσεων γεωργικών φαρμάκων ή τις περιπτώσεις ατυχημάτων που είναι μερικές φορές θανατηφόρα, έχουν αναφερθεί πολλές τοξικές επιδράσεις από την επανειλημμένη ή συνεχή έκθεση σε μικρές μη θανατηφόρες ποσότητες, όπως με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων με τα τρόφιμα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι ορισμένα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα και άλλες κατηγορίες φυτοφαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν νευροπάθειες, ελάττωση τενοντίων αντανακλαστικών και εγκεφαλοπάθειες. Εκτός αυτών των επιδράσεων όμως, έχουν αναφερθεί και μερικές ειδικές τοξικές επιδράσεις όπως η ίνωση πνευμόνων ή διανοητικές διαταραχές που προκαλούνται από την δηλητηρίαση με το ζιζανιοκτόνο "Παρακουάτ", το οποίο αν και έχει απαγορευθεί ως άκρως επικίνδυνο στην Αμερική, στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ακόμη νομίμως και ευρέως.
Τα φυτοφάρμακα, όπως έχει χαρακτηριστικά ειπωθεί από ειδικούς, κυριολεκτικώς "αποβλακώνουν" τα παιδιά.
Βιολογικά προϊόντα
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην χώρα μας τα βιολογικά προϊόντα — προϊόντα δηλαδή της βιολογικής ή οικολογικής γεωργίας.
Τα γνήσια βιολογικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά είναι απαλλαγμένα από τα αγροχημικά. Αυτό εγγυούνται οι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
Ήταν αναπόφευκτο να εμφανιστούν στην αγορά τα βιολογικά προϊόντα μετά την αλόγιστη χρήση τόσο των χημικών λιπασμάτων όσο και των λίαν τοξικών φυτοφαρμάκων, καθώς και των χημικών πρόσθετων και ορμονών στα τρόφιμα. Η καλλιέργεια και παραγωγή των βιολογικών προϊόντων, με φυσικές οικολογικές μεθόδους παραγωγής, σέβεται τον άνθρωπο και την φύση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 1992 έχει προσδιορίσει την έννοια των βιολογικών προϊόντων: είναι τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται χωρίς να χρησιμοποιηθούν λιπάσματα, φυτοφάρμακα και χημικές συνθετικές ορμόνες.
Δεν πρέπει ωστόσο να συγχέουμε τα βιολογικά προϊόντα με τα οικολογικά. Ο όρος οικολογικά αποδίδεται συνήθως σε προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, όπως λ.χ. οικιακές συσκευές, ρούχα, αυτοκίνητα κλπ., που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον.
Στα βιολογικά προϊόντα, απονέμεται το σήμα από τρεις οργανισμούς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, την ΔΗΩ, τον ΣΟΓΕ (Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδας) και την Φυσιολογική.
Οι οργανισμοί αυτοί έχουν την ευθύνη να ελέγχουν και να πιστοποιούν τα βιολογικά προϊόντα και εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας.
1) ΔΗΩ, Αριστονίκου 23-25, Αθήνα 11636, Τηλ.: 9231466, και 9232259
2) ΣΟΓΕ — Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδας, Ίλιον Αττικής, Τηλ.: 2687027
3) Φυσιολογική, Αλεξάνδρεια, Ημαθίας, Τηλ.: 0333-22113
Κάθε αγρότης μπορεί να υποβάλλει μία αίτηση σε έναν από τους τρεις παραπάνω οργανισμούς πιστοποίησης για να χαρακτηριστούν τα προϊόντα του "βιολογικά" και να λάβει το σχετικό σήμα. Η χορήγηση του σήματος δημιουργεί φυσικά υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές. Ο αγρότης θα τηρεί τους όρους καλλιέργειας και ο οργανισμός με τους αρμόδιους επιστήμονες θα παρακολουθεί την πορεία της καλλιέργειας και αν τηρούνται οι αρχές του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.
Οι ελεγκτές είναι υποχρεωμένοι στις δύο ετήσιες εκθέσεις που θα κάνουν για την συγκεκριμένη καλλιέργεια να πουν αν το προϊόν είναι βιολογικό ή όχι.
Ελέγχουν τον συγκεκριμένο αγρό αν είναι επιβαρημένος από προηγούμενη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τι ουσίες και τι μέσα χρησιμοποιούν στην περίοδο των καλλιεργειών του αγρού ώστε ο αγρός να μην εξαντλείται, από άποψη θρεπτικών στοιχείων του εδάφους, και να είναι πάντα έτοιμος για νέα καλλιέργεια (αειφορία).
Επειδή πολλά αγροκτήματα καλλιεργούνταν πριν εντατικά με υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, και το έδαφος έχει έντονα μολυνθεί, ορίζεται ένα τριετές μεταβατικό στάδιο οπότε τους απονέμεται το κόκκινο βιολογικό σήμα.
Μετά το μεταβατικό στάδιο της τριετίας, απονέμεται από τον οργανισμό πιστοποίησης το πράσινο σήμα. Τα σήματα αυτά μπορούν είτε να κολληθούν πάνω στην ετικέτα είτε να τυπωθούν κατά την εκτύπωσή της.
Η πολιτεία οφείλει να βελτιώσει την νομοθεσία της στον τομέα αυτό και να φροντίζει να εφαρμόζεται. Οι ποινές στους παραβάτες να είναι αυστηρές και όπου χρειάζεται να επεμβαίνει ο εισαγγελέας και να επιβάλλει αυστηρές ποινές.
Θρεπτική αξία
Είναι αναμφισβήτητο ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική και υγιεινή αξία, σε σχέση με τα συμβατικά, δηλαδή τα προϊόντα της εντατικής χημικής καλλιέργειας. Το ότι δεν ραντίζονται με φυτοφάρμακα είναι μία σημαντική προστασία του κοινού απ' τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες τοξικές ουσίες, που τα κατάλοιπά τους ενδέχεται να φτάσουν ως το πιάτο του καταναλωτή. Το Γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και συνθετικές ορμόνες, σημαίνει ότι το φυτό δεν βιάζεται να αναπτυχθεί, αναπτύσσεται στην εποχή του και μας δίνει προϊόντα νόστιμα, υγιεινά και θρεπτικά. Οι καλλιεργητές επίσης μας γλυτώνουν από τα επικίνδυνα ραντίσματα φυτοφαρμάκων, που μπορούν να έχουν λίαν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Πολλά ωστόσο, από τα βιολογικά προϊόντα, είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα προϊόντα της εντατικής χημικής γεωργική παραγωγής.
Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτα-πρώτα γιατί χρειάζονται περισσότερα εργατικά χέρια για να παραχθούν. Οι διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούν είναι αρκετά ακριβές, η απόδοση είναι φυσιολογική και όχι υπερπαραγωγή όπως της συμβατικής γεωργίας. Δεν υπάρχει μεγάλη και εύκολη αγορά.
Σαν συνειδητοί ωστόσο, καταναλωτές, πρέπει να επιμένουμε, έστω κι αν τα βιολογικά προϊόντα μας στοιχίζουν ακριβότερα, γιατί με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσουμε την διάδοσή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου